Saturday, May 19, 2018

725. De Agressie van Amerika: Sancties zijn machtige destabilisenrede wapens. T Erdbrink.



COLUMN THOMAS ERDBRINK

Bodybuilder zonder creditcard

Volkskrant-journalist Thomas Erdbrink woont in Teheran. Hij bericht op deze plek meestal over het dagelijks leven in zijn land.
Thomas Erdbrink. Foto Frank Ruiter



Mijn schoonzusje Negin had tien jaar lang een vriendje. Haar Amirali was de mooiste jongen van de wijk, zij was het mooiste meisje. De liefde kwam snel, al met 14 jaar. Voor ze het wisten, lag hun jeugd achter ze en was hun toekomst al een vermoeide - voordat ze er überhaupt aan begonnen waren. Het uitmaken werd een familiezaak, zoals alles in Iran, waarbij Negins zussen en moeder vonden dat Amirali een aanzoek had moeten doen, of niet. En nu was het te laat. Exit Amirali. We zijn nu jaren verder en ze zijn beiden gelukkig met een ander. Mijn toenmalige zwager en ik hebben altijd contact gehouden, ook omdat hij een kebabrestaurant heeft.
Amirali is naast restauranteigenaar ook bodybuilder geworden. Twee weken geleden belde hij me op. Na twee jaar trainen was hij klaar voor zijn eerste internationale competitie, in Ringsted. Ik moest het opzoeken op internet, maar Ringsted blijkt een stadje in Denemarken te zijn.
Als Iraniërs willen reizen, hebben ze een groot probleem. Ze hebben namelijk geen creditcards of internationale betaalpassen, want dat mag niet van Amerika. Wie vanuit Teheran naar het buitenland reist, neemt meestal euro's mee. In cash. Ik ben vaak gebeld door Iraanse vrienden die ten einde raad om hulp vroegen omdat ze met hun biljet van 500 euro nergens in Nederland konden betalen.
Amirali heeft hotels nodig, tickets voor vliegtuigen en treinen. Daarnaast eet hij alleen sla, omdat hij zijn sixpack in topconditie moet houden. Vlak voor de wedstrijd smeert hij zich in met bruine olie om dan in allerlei poses zijn spieren te laten zien. Voor eten heeft hij niet veel geld nodig.
Normaal had hij zijn Iraanse rials omgewisseld in euro's om dan, onhandig en duur, aan balies lastminutetickets te kopen, maar nu had hij een groot probleem. De Iraanse geldwisselmarkt is al maanden in rep en roer. De nationale munt is 35 procent in waarde gedaald ten opzichte van de euro. Niemand weet precies wat de koers is, dus wie nog buitenlands geld kan vinden, wat heel lastig is, weet niet wat ze in rials ervoor moeten betalen.
kiekje van Thomas Erdbrink Foto rv
Nu komen er nieuwe Amerikaanse sancties aan, nadat Trump vorige week uit de nucleaire deal is gestapt. Er is slecht management van de Iraanse leiders. Alles komt tegelijk en de gewone mensen draaien ervoor op. Denk even aan je banksaldo en haal daar dan 35 procent af. Dat betekent het. Stel je voor dat je naar Amerika op vakantie wil, geen pinpas of creditcard hebt en nergens dollars kunt krijgen. Zo is het leven van Iraniërs die naar het buitenland willen.
Het instorten van de munt betekent dat veel mensen het geld dat ze nog hebben van de bank halen. Omdat er geen euro's en dollars zijn, kopen ze dingen die hun waarde behouden. Huizen, land, en ook de winkel met crossmotoren is uitverkocht. Een vriend van mij heeft bier ingekocht, wat illegaal is. 'Bier houdt zijn waarde, geld niet', zegt hij.
Luxe winkelcentra hebben hun deuren gesloten. Hoeveel vraag je voor een uit het buitenland geïmporteerde Mont Blanc-pen als het onduidelijk is wat de koers is? Hoe bepaal je de prijs? 'Ik heb al mijn werknemers verplicht op vakantie gestuurd', zegt een kennis met een verffabriek. Hij importeert zijn basisingrediënten uit Zweden, maar kan nu niets bestellen. 'Als dit zo doorgaat, sluit ik de zaak', concludeert hij.
Iedereen zegt tegen Amirali dat hij onder deze omstandigheden beter thuis kan blijven. Bodybuilden is misschien geen topprioriteit als het geld als sneeuw voor de zon verdwijnt. Maar ja, al die jaren sla eten en aan rekken hangen: Amirali wil resultaat zien en de bodybuilderscup van Ringsted winnen.
kiekje van Thomas Erdbrink Foto rv
In mijn kantoor nemen we plaats achter de computer. Met mijn creditcard van een niet nader te noemen Europese bank (anders wordt mijn rekening geblokkeerd wegens het doorbreken van de sancties) boeken we tickets en hotels. In Ringsted zijn de hotels vol, dus boeken we een hotel in Kopenhagen. 'Maar dan moet ik met de trein, hoe moet ik die dan betalen?', vraagt Amirali. Ja, dat weet ik eigenlijk ook niet. Wat als hij een krop sla moet kopen of als zijn bruine olie op is? Wat als hij een cadeautje voor zijn vriendin wil kopen? 'Misschien kan ik toch beter niet gaan', zegt hij, met zijn getatoeëerde armen over elkaar gevouwen.
Er zit niks anders op. Ik geef Amirali aansluiting bij de rest van de wereld: een plastic kaartje en mijn pincode. We spreken een koers af en hij betaalt me alles keurig terug in rials. Snel koop ik daar een telefoon van. Voordat het geld zijn waarde verliest.
Hij stuurt me een foto. Uit het congrescentrum van Ringsted. Daar staat hij op slippers en met een bekertje in zijn hand. Twee jaar sla eten en met de pinpas van Thomas op pad. De bodybuilder verslaat de sancties.
Twitter: @thomaserdbrink

9 comments:

  1. De meeste mensen begrijpen het blijkbaar niet maar het opleggen van economische sancties is een oorlogsdaad. Degene die daarmee begint, is de aanstichter van het militaire deel van de oorlog die daar meestal op volgt. Ga nu eens in de geschiedenis na wie WOII begonnen is en wanneer............

    Verder moeten mensen eens ophouden met het Nationaal Socialisme te koppelen aan de Neocons van vandaag, dat is de grootst mogelijk onzin. De Neocons van vandaag zijn de Trotsisken uit de jaren 20 en eerder. Anders gezegd: het communisme heeft vandaag de dag het 'Westen' in haar greep en niet het Nationaal Socialisme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sophia,
      hier een post die ik op Blik plaatste:

      NB: Bij Stan gaat het alweer over anti-semitisme.

      Een reactie daar wees me op en interview van Jeff Rense met Lenni Brenner.

      Op minuut 50 vewrtelt Nelli dat hij weer nieruwe documenten ontdekt heeft over de samenwerking tussen Hitler en de Zionisten.

      Opmerkelijk: Er is een brief van de Stern Gang, met o a Yitzak Sjhamir als ondertekenaar, waarin Shamir aan Adolf Hitler aan bioedt om samen met hem ten strijde te trekken.

      Dus: een man die later premioer van Israel werd heeft nog in 1940 aan Hitler aangeboden omn met hem mee te vechten.

      Op min 50: https://www.youtube.com/watch?v=YTWiIsD_57M&t=3389s

      Delete
    2. Jan schreef "Op minuut 50 vewrtelt Nelli dat hij weer nieruwe documenten ontdekt heeft over de samenwerking tussen Hitler en de Zionisten."

      Ik zou die documenten wel eens willen zien. In het kleine stukje wat ik gehoord heb, zit al een zeer rare opmerking namelijk dat er in delen van Duitsland joden woonden voordat er uberhaupt Duitsers woonden. HUH??

      Verder zou ik Lenni Brenner even googelen als ik jou was. Ik weet niet of hij zo'n betrouwbare bron is.

      Verder is het (blijkbaar niet algemeen) bekend dat Hitler Duitsland samenwerkte met sommige joodse organisaties. Is het zo moeilijk voor mensen te begrijpen dat Hitler Duitsland, zeker in de beginjaren, niet veel keus had? Jij schrijft hier al jaren over datgene wat je ziet gebeuren in het Westen, dat was in de jaren 30 in Duitsland niet anders. Wat Hitler Duitsland deed, was de invloedrijke posities in de DUITSE maatschappij teruggeven aan autochtone DUITSERS. Degenen die hun positie verloren, waren dus exact degenen waar jij je hier zo tegen verzet, de rest van de joden werden tot de oorlog ongemoeid gelaten. Toen de oorlog uitbrak (en feitelijk al eerder door de oorlogsverklaring in '33 van 'de regering in ballingschap van Judea') werden de joden in 1 klap een vijfde colonne, om die reden werden zij, net zoals de Japanners in de V.S. en de Duitsers in de U.K., in kampen geplaatst.

      Wil die (gedwongen) samenwerking zeggen dat je een gelijke ideologie aanhangt? Dat is namelijk wat mensen beweren die zeggen dat Hitler een puppet van de zionisten was. Of wil het zeggen dat beiden gedwongen samenwerkten omdat beiden wilden dat de joden uit Duitsland vertrokken maar beiden wilden dat om totaal verschillende redenen.

      Ik zou me, als ik jou was, eens verdiepen in het Nationaal Socialisme. Je richt je teveel op eenzijdige bronnen waardoor je m.i. het totaalplaatje begint te missen.

      Delete
    3. Korte video:

      How International Jewry declared Holy war on Germany

      https://hooktube.com/watch?v=_KEags1UdWA

      Delete
    4. In het kader van bovenstaande (samenwerking tussen Hitler Duitsland en de zionisten) een interessant artikel:

      "Het is januari 1933 wanneer de NSDAP definitief de macht grijpt in Duitsland. Op dat moment is er binnen de partij geen overeenstemming over wat er gedaan moet worden aan het zogeheten ‘Jodenvraagstuk’. Mannen zoals Julius Streicher stelden een onmiddellijke verbanning van joden uit Duits territorium voor. Meer gematigde stemmen wezen naar de gevolgen voor de economie en de mogelijke reactie van de internationale gemeenschap. Vanuit de partijtop werd er geen duidelijke leiding of sturing gegeven m.b.t. de kwestie, waardoor diverse organisaties ruimte kregen om hun eigen initiatieven te ontplooien. Vanuit de SS kwam de Oostenrijkse ingenieur Leopold Itz von Mildenstein met het voorstel om samen te gaan werken met de zionisten.

      Von Mildenstein was in 1902 in Praag geboren en had al vroeg interesse in het zionisme. Teneinde zijn kennis uit te breiden m.b.t. het onderwerp bezocht hij de nodige zionistische conferenties. Von Mildenstein zag zionisme als dé manier om Duitsland ‘jodenrein’ te maken. De zionistische beweging in Duitsland was enorm gegroeid sinds de opkomst van de NSDAP. Zij bleek ook bereid tot samenwerking met de NSDAP. Op 7 april verklaardde de Zionistische Federatie van Duitsland bereid te zijn om contacten te leggen met de NSDAP om mogelijkheden tot een ‘oprecht partnerschap’ ter bevordering van emigratie naar Palestina te verkennen. Om dit te bewerkstelligen legde de joodse rechter Kurt Tuchler, overtuigd zionist, contact met von Mildenstein. Hij stelde voor dat von Mildenstein in de pers positief zou gaan schrijven over een joods Palestina."

      Verder lezen op http://www.erkenbrand.eu/artikelen/edelman-von-mildenstein-en-de-haavara-abkommen/

      Delete
  2. Overigens werd t/m vorige week zondag een documentaire van Erdbrink over Iran uitgezonden die de moeite van het bekijken waard is.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nog een reactie van mij op BLIK.

      Ik vind dit korte interview met Bollyn een van de meest 'pregnante' interviews over 911.
      Zoon Stone wil toch nog een beetje de hoofd-schuld op Engeland steken, maar begrijpt ook wel dat het toch Israel is die de kwade genius is.
      ==
      Christopher Bollyn is er zeker van dat 911 door Israel is gedaan.
      Hij wijst op het boek 'Little drummer girl', een boek dat John Le Carré schreef in de jaren 80, na contacten met de Mossad.
      Daar beschrijft hij precies ( in de jaren 80) wat er nu gebeurt.

      Hier hoort U Bollyn die het uitlegt ( in enkele minuten):
      https://youtu.be/Kc1lGqIGYSA?t=1052

      Delete
    2. Jan schreef "Christopher Bollyn is er zeker van dat 911 door Israel is gedaan."

      Is er nog iemand die daaraan twijfelt? Het zou niet de eerste keer zijn dat ze de V.S. aangevallen hebben.

      https://www.youtube.com/watch?v=kjOH1XMAwZA

      Delete
  3. Op Blendle zag ik een Nieuw Revu artikel: daarin wordt Rusland zwart gemaakt dmv de Russische Maffia.

    Peter Blasic is de schrijver.
    Blasic is een broodschrijver : hij schrijft smeiige artikelen over "De Maffia"

    Maar in dit artikel komen gee4n cijfers voor. Hij citeert een man die alleen een voornaam heeft,. en hij cviteert een Israelische proifessor die in Utrecht Kriminaliteit doceert.
    Ze is in Rusland, Kishuinev , geboren.
    Zie mijn blog oberde pogrom van Kishinev: 49 echte doden, terwijl de wereld decennia lang is wijsgemaakt dat daar op grote schaal joden waren vermoord.
    Kishinev was in feite Fake News.

    Verder nog een politie man die Janus heet, en die ergens zegt dat onze drugs door de Russische Maffia naar Rusland worden gebracht. Ja, dus wie zijn dan de echte misdadigers? nederlanders toch?

    ReplyDelete